Extreem knitting, super breiwerk

Er zijn diverse brei uitingen die je als extreme knitting kunt bestempelen. Een van de vormen is het breien met 3 of meer draden tegelijkertijd en vaak met enorm grote breinaalden. Het aantal draden kan oplopen tot honderden draden.
Enorme breinaalden

Hier zie je extreme knitter Julia Hopson met gigantische breinaalden van 3.5 meter lang en een diameter van  6.5 cm.

Julia heeft hiermee een plaatsje in het Guinness World Record  behaald.


Ook Ingrid Wagner breit in het groot met 4 meter lange breinaalden. Daar heb je wel wat hulp bij nodig zo te zien…

Ingrid vindt het leuk om te breien met grote naalden omdat het zo lekker snel gaat en het resultaat erg leuk is om te zien. Maar ze geeft toe dat je je breiwerkje niet zo maar even meeneemt in de bus.

Ingrid breit meestal met hergebruikt materiaal zoals repen stof.

Breien met enorme breinaalden

 

 

 

 

extreme knitting

Doordat er bij extreme knitting zoveel draden tegelijkertijd gebreid worden in verschillende kleuren, diktes en wol soorten ontstaan er hele nieuwe structuren. Soms heel mooi, soms ook niet zo mooi. Maar wel altijd heel sterk en duurzaam. Iets om jarenlang te kunnen gebruiken.

gebreide tasGebreid vloerkleed van Rachel John

Je kunt met deze methode tassen en kussens breien of zelfs dekens en vloerkleden. In deze video zie je een aantal voorbeelden van gebreide kleden.

extreem groot breiwerk

 


Groot breiwerk van Chtristien Meinderstma

 

De Nederlandse kunstenares Christien Meindertsma kan ook overweg met super grote breinaalden zoals je hier ziet.

ARAN RUG gebreid door Chtistien Meindertsma


Rachel John is een van de meest bekende Engelse extreme knitters. Breien met zulke grote naalden en zoveel draden is een waar krachtwerk. Meer een soort van brei fitness eigenlijk.

Extreem breiwerk, breien met 1000 draden

 

Rachel heeft een record neergezet door te breien met 1000 draden. Op de video hieronder zie je de voorbereidingen hiervoor en zie je haar aan het breien.

 

extreem groot breiwerk


En tot slot Claire Nixon, hier breiend in een etalage van een groot warenhuis. Ook Claire houdt van groot breiwerk omdat ze de impact van dit soort breiwerk zoveel groter vindt dan het ‘normale’ breiwerk.

“Wanneer ik een ontwerp maak dan gebruik ik naalden van 4 mm dikte. Voor het eerste uitwerken gebruik ik naalden van 10 mm en voor het uiteindelijke werk gebruik ik breinaalden van 3 cm dikte.”

Claire aan het breien

“Mijn patronen zijn op dit moment nog geheim, maar ik ben van plan om mijn patronen te koop aan te gaan bieden zodat iedereen ze kan gaan breien. Ik vind het belangrijk dat om meer mensen aan het breien te krijgen zodat deze kunstvorm niet verloren gaat.” aldus Claire in een interview.